رفتن به محتوای اصلی
x

هفته جهانی تغذیه با شیر مادر 10 الی 16 مرداد 1402

شیرمادر

شیر مادر، به محض تولد نوزاد، در غده‌های شیری تولید می‌شود. این شیر از مولکول‌هایی تشکیل شده که توسط بدن مادر تولید می‌شوند و طبیعتاً با شیرهای پاستوریزه که منشأ حیوانی دارند متفاوت است. شیر مادر حاوی ترکیب بی نظیری از انواع ویتامین‌ها، پروتئین‌ها، چربی، آنتی‌بادی‌ها و مواد دفاعی دیگری می‌باشد که هم نیاز نوزاد به یک غذای کامل را برطرف می‌کند و هم نوزاد را برای مقابله با ویروس‌ها، باکتری‌ها و عوامل بیماری‌زای دیگر مقاوم می‌سازد. اما خواص بی نظیر شیر مادر به همین‌جا ختم نمی‌شود. در نوزادانی که حداقل تا ۶ ماهگی از شیر مادر تغذیه شده‌اند، احتمال بروز انواع حساسیت‌ها، عفونت گوش، اسهال و بیماری‌های تنفسی مانند آسم به مقدار زیادی کاهش پیدا می‌کند. همچنین در اکثر موارد، نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند در آینده از IQ بالاتری برخوردار هستند. هضم شیر مادر برای نوزاد آسان‌تر از شیرهای پاستوریزه می‌باشد و همچنین شیر دادن مادر به نوزاد، باعث ایجاد حس آرامش و امنیت در نوزاد می‌شود که هم می‌تواند به هضم شیر کمک کند و هم در دراز مدت تأثیرات مثبتی برای کودک داشته باشد. به نظر پژوهشگران از دیگر مزایایی شیر مادر این است که تغذیه با آن به مقاومت کودک در برابر آلودگی هوا کمک می‌کند.

سازمان بهداشت جهانی توصیه می‌کند که در شش ماه نخست، نوزاد تنها از شیر مادر بخورد که البته اگر آمادگی آن دیده شد کم‌کم مواد جامد هم افزوده شود. تا سن دو سالگی توصیه می‌شود به عنوان یک خوراک تکمیلی به نوزاد شیر داده شود

مزایای شیرمادر برای نوزاد:

1-کاهش سندروم مرگ ناگهانی نوزاد

2-افزایش هوش

3-محافظت نوزاد از بیماری ها و خطرات دیگر

4-محافظت نوزاد از ابتلا به حساسیت و آلرژی و اگزما

5-پیشگیری از چاقی کودک

6-کاهش خطر بیماری قند نوزادی

مزایای شیردهی به نوزاد برای مادران:

1-کاهش سطح استرس مادر

2-کاهش خونریزی

3-کاهش خطر ابتلا به افسردگی در مادر

4-کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه و تخمدان