رفتن به محتوای اصلی
x

سلامت روان در دوران بارداری

خشونت برعلیه زنان شایع ترین شکل خشونت است که درسراسر دنیا وجود دارد و در تمام طبقات اقتصادی اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی و مذهبی دیده می شود.

 خشونت معمولا در سال اول زندگی مشترک و گاهی وقتی زن حامله است اتفاق می افتد و سپس سیکل خشونت شروع شده و ممکن است سال ها طول بکشد.

چون خشونت درخلوت خانه اتفاق می افتد و بسیاری از زنان ممکن است آن را به عنوان یک چیز طبیعی در زندگی زناشویی بپذیرند و در مورد آن صحبت نکنند، این مشکل ممکن است مخفی و پنهان باقی مانده و لذا زنان قربانی کمک و حمایت لازم را نیز به دست نیاورند.

 ولی خشونت برعلیه زنان یک مشکل اجتماعی است و نه صرفا خانوادگی و اولین قدم برای مقابله با آن شکستن سکوت زنان است.

بنابراین کارکنان مراکز خدمات جامع سلامت بویژه پزشکان و مراقبین سلامت باید نسبت به علائم و نشانه های های بالینی اثرات جسمی و روانی بدرفتاری آگاه بوده و در صورت مشاهده این موارد، بدرفتاری را مورد ارزیابی قرار داده و خدمات حمایتی و روانی اجتماعی لازم را ارائه دهند.

تعریف خشونت خانگی

خشونت خانگی یک الگوی بدرفتاری جسمی، جنسی، روانی و هیجانی است که توسط یکی از اعضای خانواده برای اعمال کنترل و قدرت، نسبت به سایر اعضای خانواده صورت می گیرد.

اصطلاح یک الگوی رفتاری اشاره به رفتاری دارد که بطور مکرر اتفاق می افتد و لذا حادثه ای که فقط یک بار ، برای مثال به دلیل یک استرس حاد و موقتی، در خانواده اتفاق می افتد، بد رفتاری محسوب نمی شود.

بنابراین خشونت خانگی رفتارهایی است که یک عضو خانواده برای کنترل و تسلط بر عضودیگر خانواده انجام می دهد.

خشونت برعلیه زنان انواع مختلفی داشته و فقط شامل خشونت جسمی نیست و شامل انواع بدرفتاری روانی/ هیجانی، جنسی، اجتماعی، اقتصادی، حقوقی نیز می شود.

بر اساس پژوهش‌های انجام شده:                     

 سال اول ازدواج

 دوران تنگناهای مالی

 پس از تولد فرزندان

دوران ميانسالی

 و دوران بارداری به ترتيب پرخشونت ‌ترين دوره‌ها برای زنان ايران محسوب می‌شوند.

با توجه به اینکه زنان باردار به طور معمول 12 بار در طی مراقبتهای بارداری و پس از زایمان ملاقات میشوند و با توجه به شیوع خشونت خانگی در این دوران و اثرات آن از این فرصت می توان به خوبی استفاده کردوموضوع را با مراقب سلامت یا پزشک در میان گذاشت تا آنان بتوانند حمایت ها وخدمات لازم در این زمینه را در اختیارمادر باردار قرار دهند.

فاطمه خلیقی: کارشناس برنامه سلامت مادران                        سلامت روان در دوران بارداری